Jaap Mulders

De wandeling met Jaap Mulders

Het Westfries Museum in Hoorn is leeggeruimd voor een aanstaande renovatie en herinrichting, waardoor er nu ruimte is om meer dan tweehonderd etsen uit de collectie van Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders te laten zien. Het is de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland is getoond. Mooie aanleiding voor een wandeling langs de Amstel, een route die de oude meester ook vaak gelopen moet hebben.

TEKST & FOTO’S: Koos de Wilt

Gedurende Rembrandts leven moeten er rond driehonderd koperplaten zijn gemaakt door de kunstenaar zelf. Het is niet precies te zeggen hoeveel afdrukken ervan zijn gemaakt. Vermoedelijk drukte hij er zelf gemiddeld zo’n zestig tot honderd per prent af, en van zijn drogenaaldetsen circa vijftig. Onderzoek van onder anderen Rembrandt-etsenkenner Erik Hinterding laat zien dat musea beschikken over ongeveer veertienduizend contemporaine prenten, en particulieren over een paar duizend. In totaal zijn er rond 18 duizend contemporaine prenten onder ons.

Ongeveer 185 van die afdrukken zijn te zien bij de tentoonstelling Rembrandt, de fotograaf in Hoorn, in het Westfries Museum. Plus ruim dertig van voorgangers, navolgers en tijdgenoten. Allemaal uit de collectie van Jaap Mulders (°1949), gestart in 1997. De wandeling met de verzamelaar begint net buiten Amsterdam, bij café-restaurant Klein Kalfje aan de Amstel, niet ver van waar de verzamelaar ook heeft gewoond. Dit is de route langs de meanderende Amstel richting Ouderkerk waar Rembrandt zo’n vierhonderd jaar geleden vaak heeft gewandeld. Vanaf zijn woning aan de Jodenbreestraat liep hij dan naar de plek waar de Amstel de stad instroomde. Onderweg tekende hij wat hij zag, tekeningen die hij vaak gebruikte om er later etsen van te maken.

De oud-ondernemer begon als student econometrie ooit een van de eerste koeriersbedrijven in Nederland. Dit verkocht hij  later om te belanden bij FedEx. Daarna volgde hij de studie geschiedenis, maar werd, vlak voordat hij zijn scriptie zou schrijven, gevraagd om zakelijk directeur te worden van het Nationale Ballet en het Muziektheater. Ook was hij nog ondernemer in de kinderopvang. Mulders heeft 17e- tot 19e-eeuwse afdrukken in bezit: originele, door Rembrandt zelf afgedrukte exemplaren en ook latere, 18e-eeuwse afdrukken. Die kwamen vaak uit albums van de uitgever Pierre François Basan (1723-1797). Na Rembrandts dood hebben deze prenthandelaar en uitgever en zijn zoon rond 1800 in Parijs een groot aantal afdrukken gemaakt. “Grappig dat voor deze boeken minder betaald wordt dan als de platen die erin staan eruit gesneden worden en los verkocht”, merkt Mulders op.