Art The Hague

De wandeling met Axel Lemmens

Van 2 tot 6 oktober organiseert Art The Hague een eigenzinnige beurs voor hedendaagse kunst. Oprichter en eigenaar Axel Lemmens wandelt langs plekken in Den Haag waar je het historische en artistieke karakter van de stad kunt opsnuiven.

TEKST & FOTO’S: Koos de Wilt

Vanaf het terras van Bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout wijst Axel Lemmens naar het Thorbeckemonument, een beeld uit 2017.Ik vind het zo raar dat we bij kunstwerken in de openbare ruimte vaak niet weten wie de kunstenaar is”, zegt de oprichter van Art The Hague, die eveneens de directeur van ARTIK Projecten is. Hij moet het zelf ook even opzoeken op de website BuitenkunstDen Haag: “Het is van Thom Puckey, een beroemde kunstenaar die hier zijn artistieke kijk geeft op de grondlegger van de parlementaire democratie.”

De Britse beeldhouwer bedacht geen gewoon standbeeld van Thorbecke alleen, maar twee scènes, een klassiek beeld in marmer van Thorbecke als denker in een 19e-eeuwse studeerkamer en een glimmend, eigentijds roestvrijstalen beeld van drie mensen in overleg. Lemmens:Dit beeld heeft hier in Den Haag wel voor wat ophef gezorgd. Het zou te uitbundig zijn. In een stad als Rotterdam pakken ze veel grootser uit, kijk maar naar Kabouter Buttplug van Paul McCarthy en het metershoge beeld van een jonge zwarte vrouw in trainingsbroek van Thomas J Price. In Den Haag moet het allemaal wat bescheidener en klassieker. Mooi dat zo’n uitgesproken beeld van Puckey er toch is gekomen,en nog wel op zo’n iconische plek. Ik vind vaak dat te veel mensen zich met het plaatsen van beelden in de openbare ruimte bemoeien. Kunst is geen compromis. Als een wijk gaat meebeslissen over een beeld in de buurt wordt het niks, dan haal je de angel eruit.”